Budyń z orzechów włoskich

Składniki:
  • 8 jajek
  • 400 g orzechów włoskich w skorupkach
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g tartej bułki
  • 1 łyżeczka masła
Sposób przyrządzania:
Ucieramy żółtka z cukrem, aż do białości. Orzechy wyjmujemy ze skorupek i mielimy, dodajemy po trochu do masy z żółtek, którą dalej ucieramy. Zostawiamy kilka łyżek mielonych orzechów do posmarowania blachy. Z ośmiu białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy do kremu z żółtek po jednej łyżce piany i jednej łyżce tartej bułki. Wymieszaną masę przekładamy do formy wysmarowanej odrobiną masła i wysypanej mielonymi orzechami. Wstawiamy formę do garnka z wrząca wodą, tak żeby dnem nie dotykała wody. Budyń gotujemy na parze pod przykryciem przez 40-50 minut. Podajemy z sosem śmietankowym lub masłem.
Autor:
Data dodania:
2007-03-13
Dział:
Przepisy Macieja
Grupa:
Bezmięsne
Kategoria:
Słodkości
Komentarze mogą dodawać tylko zarejestrowani i zalogowani użytkownicy.
newsletter
mapa_strony
 
 
do góry
wstecz
© Copyright by Rodzina Kuroniów and EC group Sp. z o.o.

Catering Warszawa

Realizacja: ideo
Powered by: cms edito